ROSLAGEN Teamet för arbete med benskörhet vid Norrtälje sjukhus belönas med andrapriset när Region Stockholm delar ut utmärkelsen Gyllene Äpplet 2019. 

Gyllene Äpplet delas ut en gång om året för initiativ som leder till förbättringar för både individer och verksamheter inom Region Stockholm. Priset ska också inspirera till utveckling i andra verksamheter. Osteoporosmottagningen på Norrtälje sjukhus arbetar systematiskt med att hitta patienter som har benskörhet bland dem som har drabbats av frakturer. 

– Vi ringer upp och erbjuder oss att utreda om patienten lider av benskörhet. De flesta blir väldigt tacksamma. Den som har brutit något har ofta en stor oro för att det ska hända igen och känner sig ängslig, berättar frakturkoordinator Evalena Sandh i ett pressmeddelande. 

Överläkare Katrin Rimsby berättar i pressmeddelandet om målet med arbetet: att undvika ytterligare frakturer.

 – Osteroporos är en underbehandlad diagnos som orsakar mycket lidande och kostar samhället stora pengar. Vi är jätteglada att vi får fortsätta vårt arbete. Målet i år är att fånga upp och behandla inneliggande patienter med osteoporos innan de åker hem. På det tjänar vi både tid och lidanden. 

Region Stockholms jury motiverar priset med att teamet åstadkommit ”tydliga resultat och patientnytta för gruppen åldersrika” genom att ”ligga steget före, riskanalysera och systematiskt förebygga frakturer med ett standardiserat vårdförlopp och anpassad behandling”. Förstapriset gick till verksamhet inom gynekologi vid Karolinska sjukhuset.  Mitt Roslagen

Kategorier: NORRTÄLJE